Δελτίο Τύπου ΑΕΕ Κύπρου

Λευκωσία 28/1/2017 – Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Κύπρου καταδικάζει έντονα την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να εκδώσει τον ρωσο-ισραηλινό blogger, Αλέξανδρο Λάπσιν, στο Αζερμπαϊτζάν για ποινική δίωξη με αβάσιμες κατηγορίες.

Ο Λάπσιν, ο οποίος κατέχει διπλή υπηκοότητα από τη Ρωσία και το Ισραήλ, είναι ένας ενεργός δημοσιογράφος και blogger που έχει επισκεφθεί τη Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν σε πολλές περιπτώσεις, με την τελευταία φορά να είναι τον Ιούνιο του 2016. Μέσω ανεξάρτητων εκθέσεων του, ο Λάπσιν έχει στηρίξει την έκκληση του γηγενής πληθυσμού των Αρμενίων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία του Αρτσάχ και έχει επικρίνει σφοδρά την κυβερνήση του Αζερμπαϊτζάν για δικτατορικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Από τότε έχει κατηγορηθεί με χαλκευμένες κατηγορίες για προσβολή του προέδρου Αλίεβ του Αζερμπαϊτζάν και για την επίσκεψη του στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Αρτσάχ.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί απλώς να παραμείνει σιωπηλή όπως το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να εξάγει κατάφωρα αυταρχικές πολιτικές της που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και της διακίνησης δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σιμόν Αϊνετζιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου.
Τόσο η Λευκορωσία όσο και το Αζερμπαϊτζάν κατατάσσονται ως ένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο, με ένα κακόφημο ρεκόρ φυλάκισης δημοσιογράφων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών αντιφρονούντων. Η Human Rights Watch, το Freedom House και πολλά άλλα διεθνώς αναγνωρισμένοι Μή Κυβερνητικοί Οργανισμοί έχουν αξιολογήσει τις δύο χώρες ως από τα χειρότερα μέρη του κόσμου για άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Ενώ ισραηλινές και ρωσικές διπλωματικές αποστολές έχουν προβεί σε διαβήματα ζητώντας την απελευθέρωση του Λάπσιν και αντιτίθενται στην έκδοση, η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν άνευ όρων τον Λάπσιν.

Η Νίνα Οκνίανοβα, συντονίστρια της CPJ Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι “ο Αλέξανδρος Λάπσιν δεν πρέπει να φυλακιστεί γιατί εκφράσε τις απόψεις του και ταξίδεψε σε μια αμφισβητούμενη περιοχή”.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου και την κυπριακή κυβέρνηση να ενωθούν μαζί μας, στην καταδίκη την αποτρόπαιας πράξης της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στις αρχές της Λευκορωσίας να απέχουν από την απόφασή τους να απελασούν ένα δημοσιογράφο που απλώς έκφραζε την άποψη του.