Σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε η κα Αλίς Φαρατζιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως «…το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου έχει πολλές μορφές, και μία από αυτές είναι η εθνοκάθαρση. Δεν απαντάται όμως το βασικό ερώτημα: «τι και ποιος νικήθηκε πραγματικά». Οι Αρμένιοι γνωρίζουν την απάντηση: νικήθηκαν ο άνθρωπος και ο πολιτισμός. Η φετινή επέτειος των Αρμενίων συμπίπτει και με τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων. Και δεν είναι τυχαίο που οι αρχιτέκτονες των σφαγών ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις, ο Εμβέρ και ο Ταλαάτ. Η σκέψη μας σήμερα αγκαλιάζει όπως πάντα και τους αδελφούς Έλληνες του Πόντου, η συγκίνηση αφορά κι εκείνους, η βαθιά οδύνη επίσης. Ένας παθιασμένος αγώνας για δικαίωση σε αναμονή…». Μιλώντας για την Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) η κυρία Φαρατζιάν τόνισε «…Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Δημοκρατία του Αρτσάχ, οφείλει αυτόν τον ελάχιστο σεβασμό στον αρμενικό λαό και στη μνήμη ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ψυχών. Με την αναγνώριση θα συμβάλλει και στην ειρήνευση της περιοχής και τη σταθερότητα του Νοτίου Καυκάσου.Και επειδή έχει ήδη χυθεί άπλετο αίμα από το λαό του Αρτσάχ στις πλαγιές και τις κορυφές της ελευθερίας, ας μην χρειαστεί να μεταμορφωθούν τα περιστέρια ειρήνης σε γεράκια οργής. Είναι πια καιρός ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των γενοκτονιών και για τις αρπαγές περιουσιών και εδαφών…»
Στην εκδήλωση τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «χρέος όλων μας είναι να αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στις κοινωνίες». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και τις τριμερείς συνεργασίες σε θέματα διασποράς, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κ. Νίκου Βούτση και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας κα Ελένη Σταματάκη. Η κυρία Σταματάκη αναφερόμενη στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής, στα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και σε όσους εκτοπίστηκαν, αγωνίστηκαν, κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, τα οποία άφησαν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Σήμερα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των βίαιων γεγονότων, για να αναλάβει ο καθένας δράση, στο βαθμό που του αναλογεί, για να μην επαναληφθεί αυτή η μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου».
Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κύριος Χρήστος Καπάταης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου, τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κύριος Fadey Charchoghlian, ο οποίος ανέφερε πως «… ζούμε σε μία εποχή, όπου η άρνηση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς, αλλά ακόμη υποστηρίζεται και καθοδηγείται από ορισμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ψευδό-επιστημονικούς κύκλους. Σήμερα η Τουρκία, βλέποντας το ναυάγιο της πολιτικής της κατηγορηματικής άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, διπρόσωπα προσπαθεί να καλύψει την άρνηση της, με την ψευδή έννοια της «κοινής οδύνης» αναφέροντας, ότι δήθεν δίπλα στους Αρμένιους σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Τούρκοι, εξισώνοντας με υποκρισία το θύμα και τον σφαγέα». Ο κύριος Charchoghlian καταλήγοντας τόνισε πως «… οι Αρμένιοι ως Κράτος και ως λαός, αγωνίστηκαν και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου κι αν βρίσκονται, κατά της σιωπηρής αδιαφορίας και άρνησης, με συνέπεια και πίστη, καθώς αυτό επιβάλλει η Ιστορία του Αρμενικού Λαού, ενός Λαού που επέζησε της Γενοκτονίας».
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρμάν Κρικοριάν, ο οποίος σημείωσε «…Η Αρμενική Νεολαία εκφράζοντας την μελλοντική δυναμική του έθνους, προσδοκά από την Τουρκία, να ακούσει τις υγιείς φωνές κάποιων διανοούμενων της, να αντιμετωπίσει επιτέλους την Ιστορική Αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλεί δε, την Διεθνή Κοινότητα σε καθολική αναγνώριση μιας πολλαπλά αποδεδειγμένης Γενοκτονίας, ώστε μακριά από τη λήθη και την πλαστογράφησή της ιστορίας, το όνειρο όλων μας για μια πραγματικά ειρηνική συνύπαρξη των λαών να βασίζεται πλέον στην Ιστορική Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε εδώ, θυμόμαστε και διεκδικούμε!»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος εκδότης της Real News, κύριος Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας με συγκίνηση τα ονόματα των παππούδων του, που σαν πρόσφυγες διώχθηκαν από την Μικρά Ασία και κατέληξαν στην Ελλάδα. Ο ομιλητής αφού αναφέρθηκε στις σφαγές που υπέστη ο αρμενικός λαός το 1895 από τον Αβδούλ Χαμίτ, εστίασε τον λόγο του στις σφαγές που οργάνωσαν οι Νεότουρκοι το 1915. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρήσεις εξόντωσης των ιθυνόντων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σχεδίασαν και υλοποίησαν τις σφαγές εις βάρος του αρμενικού λαού, και για την Νέμεση που αποδόθηκε. Τόνισε δε «…Σήμερα οι Αρμένιοι θα μπορούσαν να απευθύνουν ερωτήματα στον επίδοξο σουλτάνο Ερντογάν, τα οποία φυσικά θα έμεναν αναπάντητα. «Διαπράξατε μια Γενοκτονία εις βάρος των λαών αυτών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, την οποία αρκετά κράτη την έχουν αναγνωρίσει. Εσείς, γιατί δεν σκεφτήκατε ποτέ να ζητήσετε μία συγγνώμη για τα θύματά σας;».
Ο κύριος Χατζηνικολάου αναφερόμενος στις σχέσεις των Ελλήνων και Αρμενίων ανέφερε το σύγχρονο παράδειγμα από την διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λέγοντας «Έλληνες και Αρμένιοι έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως η θρησκεία, ο ηρωισμός, η αγάπη προς την πατρίδα. Δύο λαοί που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Τούρκους και έχουν αλληλοϋποστηριχθεί. Όταν άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις το 1988, και οι Αρμένιοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι φιλότουρκοι Αζέροι επεδίωκαν την πλήρη προσάρτησή του, οι Έλληνες κάτοικοι δύο κωμοπόλεων, του Μεχμανά και του Ματεκίς, στρατεύτηκαν και πολέμησαν στο πλευρό των Αρμενίων. Πολλοί Έλληνες του Αζερμπαϊτζάν, φοβούμενοι επιθέσεις Αζέρων εναντίον τους, κατέφυγαν για ασφάλεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Χατζηνικολάου εξέφρασε την ελπίδα του «…πως οι τουρκικές κυβερνήσεις που στο παρελθόν έχουν αποποιηθεί και αρνηθεί τα πάντα, στο άμεσο μέλλον θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματά τους, όπως το έπραξαν οι Γερμανοί, των οποίων ο Πρόεδρος γονατιστός ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των εκτελεσθέντων στα Καλάβρυτα. Θα έχει το θάρρος, την ανθρωπιά και το δημοκρατικό αίσθημα να το πράξει ο Ερντογάν και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα θύματα, όπως έπραξε ο Γερμανός Πρόεδρος; Αυτή τη συγγνώμη ζητούν τα θύματά τους, Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και Ασσύριοι, για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων τους».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης των Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ ο βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Τραγάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Φορτσάκης και Κώστας Κατσαφάδος, οι τέως Υπουργοί κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Γ.Γ. του κόμματος «Λαϊκή Ενότητα» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Νίκαια – Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μπακατσέλος, η Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας και του Δήμου Βύρωνα κ. Ελένη Βασιλοπούλου, οι εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΣΕΘΑ, του Λιμενικού Σώματος και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευμάτων και δογμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλοί υποψήφιοι για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Κροατίας, Μολδαβίας, Νιγηρίας, Ρωσίας, Σερβίας, καθώς και ο εκπρόσωπος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης. Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ποντίων και των Ασσυρίων.
Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν απάγγειλε την μετάφραση του ποιήματος «Ils sont tombe» («Αυτοί θυσιάστηκαν») του Σάρλ Αζναβούρ. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν» υπό τη διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν, όπως και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Εντγκάρ Εγκιάν .
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Δήμου Αθηναίων, της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος κ. Μιχράν Κουρτογλιάν.
Աթէնքի մէջ ոգեկոչուեցաւ Հայոց Ցեղասպանութեան 104րդ տարելից
Երէկ Աթէնքի Ռազմական թանգարանին մէջ հելլէն պետական ու քաղաքական ներկայացուցիչները իրենց զօրակցութիւնը վերահաստատեցին ի նպաստ Հայ Դատի եւ Հայաստանի
Յունահայութիւնը գիտակից ու պահանջատէր՝ իր ազգային իրաւունքներու հատուցման մէջ
Ատտիկէի մարզպետարանի հովանաւորութեամբ եւ Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Հայ Դատի Յանձնախումբին կազմակերպութեամբ երէկ Կիրակի 14 Ապրիլ 2019ին, Աթէնքի Ռազմական թանգարանին մէջ, իրականացաւ Ապրիլեան ոգեկոչման քաղաքական ձեռնարկը, յոյն քաղաքական անձնաւորութիւններու եւ հոծ բազմութեան ներկայութեամբ:
Ապրիլ 24ի այս տարուան քաղաքական կեդրոնական ձեռնարկին յատկանշական էր Աթէնքի եւ համայն Յունաստանի արքեպիսկոպոս Իէրոնիմոս Սրբազանի ներկայութիւնը եւ տպաւորիչ էր մասնակցութիւնը հելլէն պետական եւ քաղաքական պաշտօնատար անձնաւորութիւններու, նոյնպէս եւ Յունաստանի մօտ հաւատարմագրուած դեսպանութեանց քաղաքական եւ զինուորական ներկայացուցիչներուն։
Հանդիսասրահի մուտքին պատուոյ ընդունելութեան կարգ կը պահէին Հ.Մ.Ը.Մ.ի սկաուտները, իսկ պաշտօնական հիւրերուն կը դիմաւորէին Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Հայ Դատի Յանձնախումբին անդամները։ Խօսքերով հանդէս եկան օրուան նախագահ ընկ. Ալիս Ֆարաճեան, Յունաստանի կառավարութեան կողմէ արտաքին գործոց փոխ նախարար Թերենս Նիքոլաոս Քուիք, հելլէն խորհրդարանի նախագահի ներկայացուցիչ եւ Յունաստան-Հայաստան խորհրդարանական բարեկամութեան խումբի նախագահ Էլէնի Սթամաթաքի, Ատտիկէի փոխ մարզպետ Խրիսթոս Քափաթայիս, Յունաստանի մօտ Հայաստանի Հանրապետութեան դեսպան Ֆադէյ Չարչօղլեան եւ Հ.Յ.Դ. Երիտասարդական Միութեան ներկայացուցիչ ընկ. Արման Գրիգորեան: Օրուան բանախօսն էր յունական մամլոյ հեղինակաւոր ներկայացուցիչներէն «Ռէալ Նիուզ» թերթի հրատարակիչ, ծանօթ լրագրող Նիքոս Խածինիքոլաու, որ խօսեցաւ Թուրքիոյ ժխտողական քաղաքականութեան մասին եւ անոր բանեցուցած ճնշումներուն՝ այն երկիրներուն վրայ, որոնք Ցեղասպանութիւնը ճանչնալու ճանապարհին վրայ են՝ սպառնալիքներով եւ վախի մթնոլորտի տարածումով: Ան մանրամասն անդրադարձաւ Հայոց Ցեղասպանութենէն ետք հայ վրիժառու բազուկներու հասցուցած հարուածներուն եւ հայ ազգի դիմադրական ոգիին, որ կանգուն պահեց հայ ժողովուրդը ահաւոր իր ճակատագրին առջեւ։ Շատ հետաքրքրական եւ բովանդակալից իր ներկայացման մէջ, ծանօթ լրագրողը պախարակեց Թուրքիոյ վարած քաղաքականութիւնը եւ շեշտը դրաւ Ցեղասպանութեան պատմական փաստը ճանչնալու եւ անոր հետեւանքները վերացնելու համայն աշխարհի պարտաւորութեան վրայ:
Հանդիսութեան աւարտին, ներկաները՝ պաշտօնական անձնաւորութեանց առաջնորդութեամբ, Հ.Մ.Ը.Մ.ի սկաուտներու եւ Աթէնքի քաղաքապետարանի նուագախումբի ընկերակցութեամբ, սրահէն հաւաքաբար քալեցին դէպի Սինտաղմայի հրապարակի Անծանօթ Զինուորի յուշադամբանը, ուր տեղի ունեցաւ ծաղկեպսակներու զետեղման արարողութիւնը, Հայոց Ցեղասպանութեան 104րդ տարելիցին առիթով եւ ի յիշատակ հայոց սրբադասեալ նահատակներուն։
Հայ Դատի Յանձնախումբի երկար տարիներու պահանջատիրական ու հետեւողական աշխատանքին շնորհիւ, Ապրիլի քաղաքական ձեռնարկի հրաւէրին այս տարի ալ ընդառաջացած էին մեծ թիւով յոյն քաղաքական անձնաւորութիւններ, որոնք իրենց զօրակցութիւնը յայտնեցին ազգային մեր դատին ու պահանջատիրութեան։
Ռազմական թանգարանի սրահը կանուխէն լեցուցած մեր հայրենակիցներու եւ յոյն եւ օտար դէմքերու ու բարեկամներու շատ մեծ թիւ մը հաւաքուած էր, ոգեկոչելու համար 104րդ տարելիցը թրքական պետութեան կողմէ կազմակերպուած ու գործադրուած Հայոց Ցեղասպանութեան։ Այս տարի, նախատեսում կատարուած էր, սրահէն դուրս հսկայ պաստառ մը (video wall) զետեղելու մասին, ուր ուղղակի կը սփռուէր սրահի բեմին վրայ գործադրուող յայտագիրը եւ հետեւելու առիթը կուտար բոլոր այն հայրենակիցներուն, որոնց համար կարելի չեղաւ տեղ գրաւել սրահէն ներս, ժողովուրդի մեծ թիւի ներկայութեան պատճառով։
Ատտիկէի Մարզպետարանի հովանաւորութեամբ եւ Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Հայ Դատի Յանձնախումբին կազմակերպութեամբ իրականացած Ապրիլ 24ի այս տարուան քաղաքական կեդրոնական ձեռնարկին յատկանշական էր Աթէնքի եւ համայն Յունաստանի արքեպիսկոպոս Իէրոնիմոս Սրբազանի ներկայութիւնը եւ տպաւորիչ էր մասնակցութիւնը, ինչպէս հելլէն պետական եւ քաղաքական պաշտօնատար անձնաւորութիւններու, նոյնպէս եւ Յունաստանի մօտ հաւատարմագրուած դեսպանութեանց քաղաքական եւ զինուորական ներկայացուցիչներուն։ Պատուոյ հիւրերու առաջին շարքին էին Յունաստանի արքեպիսկոպոս Իէրոնիմոս Սրբազանը, կառավարութեան եւ խորհրդարանի ներկայացուցիչները, Ատտիկէի մարզպետարանի, Յունահայոց թեմակալ Առաջնորդը, Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Կեդրոնական Կոմիտէի, Ազգային Վարչութեան ներկայացուցիչը, հելլէն իշխանութեանց նախարարներ ու փոխ-նախարարներ, խորհրդարանականներ, օտար դես-պաններ ու զինուորական կցորդներ, քաղաքապետներ եւ քաղաքապետական խորհուրդներու անդամներ, ինչպէս նաեւ՝ հայ կաթողիկէ ու աւետարանական յարանուանութեանց առաջնորդներն ու յունահայոց ծխատէր հոգեւոր հովիւներ։ Ներկայ էին նաեւ յունահայ գաղութի միութիւններու ներկայացուցիչները, յառաջիկայ ընտրապայքարներուն մասնակից թեկնածուներ եւ մեծ թիւով հայրենակիցներ:
Հանդիսութիւնը սկսաւ հայկական եւ յունական ազգային ոգերգներով՝ «Համազգային»ի «Յակոբ Փափազեան» երգչախումբի կատարողութեամբ եւ ներկաներու յոտնկայս ունկնդրութեամբ։
Օրուան նախագահ եւ հանդիսավար ընկ. Ալիս Ֆարաճեան, յունարէնով ներկայացուց հանդիսութեան պաշտօնական բացման խօսքը (որը կը հրատարակենք առանձին)։
Օրուայ նախագահուհին ընդհանուր կերպով շեշտը դրաւ Հայ Դատի պահանջատիրութեան շարժումի հանգրուաններուն, ապա անդրադարձաւ Ցեղասպանութեան հետեւանքներուն, հայ ժողովուրդի վերապրումի կամքին ու շարունակուող պայքարներուն:
Հելլէն կառավարութեան անունով հանդիսութեան իր ողջոյնի խօսքը ուղղեց արտաքին գործոց փոխ-նախարար պրն. Թերենս Նիքոլաոս Քուիք, որ անդրադարձաւ իր պաշտօնական այցելութիւններուն Հայաստան եւ երկու երկիրներու միջեւ տարածուն ու բազմաբնոյթ համագործակցութեան։
Հելլէն խորհրդարանի նախագահ պրն. Նիքօ Վուցիսի կողմէ խօսք առաւ տիկ. Էլէնի Սթամաթաքի, որ կը նախագահէ հայ-յունական միջ-խորհրդարանական բարեկամութեան խումբին։ Ան ըսաւ, որ Հայոց Ցեղասպանութիւնը կը մնայ 20րդ դարու ամենադաժան ոճրագործութիւնը մեր հաւաքական յիշողութեան մէջ եւ հելլէն խորհրդարանի ու խորհրդարանական բոլոր ուժերու զօրակցական կամքը արտայայտեց:
Յաջորդաբար խօսք առաւ Ատտիկէի մարզպետի՝ Ռենա Տուրուի ներկայացուցիչ պրն. Խրիսթոս Քափաթայիս։ Ան շեշտեց երկու ժողովուրդներու եղբայրական կապերը եւ նոյն պատմական ուղին անցած ըլլալու աւանդը:
Յաջորդաբար, նախագահը բեմ հրաւիրեց Յունաստանի մօտ Հ.Հ. դեսպան պրն. Ֆադէյ Չարչօղլեան, որ նշեց Հայաստանի կառավարութեան նախաձեռնութիւնները ցեղասպանութիւններու կանխարգիլման նպատակով: Նաեւ շեշտեց Յունաստանի խորհրդարանի կարեւոր նախաձեռնութիւնը, երբ 1996ին ճանչցաւ Հայոց Ցեղասպանութիւնը եւ պետական օրէնքով սահմանեց ոգեկոչական ձեռնարկներու կատարումը, ամբողջ երկրի տարածքին:
Հ.Յ.Դ. Երիտասարդական Միութեան ողջոյնի խօսքը արտասանեց ընկ. Արման Գրիգորեան, որ իր խօսքին մէջ պարզեց պատմական տուեալները ու ծանրացաւ Թուրքիոյ այսօրուան ներքին եւ արտաքին քաղաքականութեան վրայ։ Ան շեշտեց հայ երիտասարդութեան գիտակից ու պատասխանատու կեցուածքը, որ իր ուսերուն վերցուցած է ազգային իր ժառանգը եւ պահանջատէր ոգիով կը շարունակէ հետապնդել հայութեան արդար դատերը։
Այնուհետեւ բեմ հրաւիրուեցաւ ծանօթ դերասանուհի Խրիսթինա Ալեքսանեան, որ խոր ապրումով ասմունքեց Շարլ Ազնաւուրի Ils Sont Tombes երգի յունարէն թարգմանութիւնը, մինչ մեծ պաստառի վրայ կը ցուցադրուէր Ծիծեռնակաբերդի Անմար Բոցը եւ կը հնչէր Շարլ Ազնաւուրի ձայնը։
Յաջորդաբար բեմ հրաւիրուեցաւ օրուայ բանախօս, յունական մամլոյ հեղինակաւոր ներկայացուցիչներէն «Ռէալ Նիուզ» թերթի հրատարակիչ, ծանօթ լրագրող Նիքոս Խածինիքոլաու։ Ան յայտնեց, թէ ինք Փոքր Ասիական ծագում ունի ու իր նախահօր ընտանիքը գաղթական հասաւ Յունաստան, այդպէս լաւապէս կը գիտակցի հայութեան ոդիսականին։ Նիքոս Խածինիքոլաու խօսեցաւ Թուրքիոյ ժխտողական քաղաքականութեան մասին եւ անոր բանեցուցած ճնշումներուն՝ այն երկիրներուն վրայ, որոնք Ցեղասպանութիւնը ճանչնալու ճանապարհին վրայ են՝ սպառնալիքներով եւ վախի մթնոլորտի տարածումով: Ան մանրամասն անդրադարձաւ Հայոց Ցեղասպանութենէն ետք հայ վրիժառու բազուկներու հասցուցած հարուածներուն եւ հայ ազգի դիմադրական ոգիին, որ կանգուն պահեց հայ ժողովուրդը ահաւոր իր ճակատագրին առջեւ։ Շատ հետաքրքրական եւ բովանդակալից իր ներկայացման մէջ, ծանօթ լրագրողը պախարակեց Թուրքիոյ վարած քաղաքականութիւնը եւ շեշտը դրաւ Ցեղասպանութեան պատմական փաստը ճանչնալու եւ անոր հետեւանքները վերացնելու համայն աշխարհի պարտաւորութեան վրայ:
Յայտագրի գեղարուեստական բաժնով ամբողջացաւ ձեռնարկը։ «Համազգային»ի «Յակոբ Փափազեան» երգչախումբը, խմբավար պրն. Մկրտիչ Գրիգորեանի ղեկավարութեամբ ու տիկ. Վարդենի Սպարթալեանի դաշնակի ընկերակցութեամբ, յաջողութեամբ մեկնաբանեց եւ սրահը ջերմացուց «Գթա Տէ՛ր» եւ «Իմ Երեւան» խմբերգներով։ Աւարտին «Համազգային»ի «Նայիրի» պարախումբը, Էտկար Էկեանի պարուսուցչութեամբ, ներկայացուց «Պիտի գայ այդ օրը» պարը։
Հանդիսութեան աւարտին, ներկաները՝ պաշտօնական անձնաւորութեանց առաջնորդութեամբ, Հ.Մ.Ը.Մ.ի դմբկահարներու, աստիճանաւորներու, սկաուտական եւ գայլիկական խումբերու, ինչպէս նաեւ Աթէնքի քաղաքապետարանի նուագախումբի ընկերակցութեամբ, սրահէն հաւաքաբար քալեցին դէպի Սինտաղմայի հրապարակի Անծանօթ Զինուորի յուշադամբանը, ուր տեղի ունեցաւ ծաղկեպսակներու զետեղման արարողութիւնը։
Յանուն Յունաստանի հայութեան՝ Հայոց Ցեղասպանութեան 104րդ տարելիցին առիթով եւ ի յիշատակ հայոց սրբացեալ նահատակներուն, Անծանօթ Զինուորի յուշադամբանին ծաղկեպսակ զետեղեց ընկ. Միհրան Քիւրտօղլեան։
Ծաղկեպսակներ զետեղեցին նաեւ յունական կառավարութեան, յունական խորհրդարանի, Ատտիկէի մարզպետարանի, Աթէնքի քաղաքապետարանի ներկայացուցիչները, Յունաստանի մօտ Հ.Հ. դեսպան Ֆադէյ Չարչօղլեան, Պոնտոսցիներու եւ Ասորիներու միութեանց նախագահները: Զինուորական պահակախումբը հնչեցուց հայկական եւ յունական ազգային ոգերգները, ապա Հ.Մ.Ը.Մ.ի դմբակահարները, սկաուտ-արենուշները եւ գայլիկ-արծուիկները տողանցեցին Անծանօթ Զինուորի յուշադամբանին առջեւէն։
Ընդհանուր առումով՝ Յունաստանի պետական, կառավարական եւ քաղաքական շրջանակները, ինչպէս նաեւ օտար դիւանագիտական կառոյցները իրենց ներկայացուցիչներով ներկայ եղան Հայոց Ցեղասպանութեան 104րդ տարելիցի ոգեկոչման պաշտօնական կեդրոնական ձեռնարկին, եւ իրենց ելոյթներով ու խօսքերով աւելիով շեշտադրեցին Հայ Դատի Յանձնախումբին փոխանցած օրուան պատգամը, թէ հայութիւնը պահանջատէր է ու գիտակից՝ իր ազգային արդար դատի հետապնդման մէջ։