(efxinospontos.gr, 17 Μαΐου) Τον πρώτο σεμινάριο στελεχών πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), το περασμένο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, στην πόλη του Mannheim.
Με ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Αναστάσιος Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης, αναφέρουν: «Αξιότιμοι Πρόεδροι. Αγαπητά μέλη των συλλόγων. Αγαπητή νεολαία.
Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, το 1ο Σεμινάριο Στελεχών της, διοργάνωσε η ΟΣΕΠΕ στην πόλη του Mannheim, με εντυπωσιακή συμμετοχή, που άγγιξε το 70 % της δύναμης των σωματείων της Ομοσπονδίας.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης σύσκεψης των προέδρων των σωματείων-μελών της ΟΣΕΠΕ. Αρχικά τους προέδρους και εκπροσώπους των σωματείων απασχόλησαν τα οργανωτικά θέματα, τόσο σε επίπεδο του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον παγκόσμιο οργανωμένο ποντιακό χώρο στην παρούσα συγκυρία, υπήρξε απόλυτη στήριξη στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και τη γενικότερη στάση του ΔΣ της ομοσπονδίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση – πρόταση των συμμετεχόντων προέδρων και εκπροσώπων για μη συμμετοχή της ομοσπονδίας στο επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο, εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί βάση του υπάρχοντος καταστατικού. Στη συνέχεια και για δύο ημέρες οι εκπρόσωποι των σωματείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξεχωριστές εισηγήσεις ειδικών, με στόχο την καλύτερη προώθηση και προβολή του μεγάλου ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντιου, όπως επίσης και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη ως τον τελικό στόχο.
Ειδικότερα οι ομιλητές και οι εισηγήσεις τους ήταν οι εξής:
- Κλαούντια Κορένκε, διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας δημοσίων σχέσεων στην Γερμανία και πρόεδρος της γερμανοεβραϊκής κοινότητας στην Γερμανία. Θέμα της εισήγησης της: «Τρόποι προβολής και δράσεις για την προώθηση του ποντιακού ζητήματος στην γερμανική κοινωνία, ως μέσο άσκησης πίεση στην πολιτική σκηνή τις Γερμανίας».
- Βασίλειος Παβέκος, συνεργάτης του Βουλευτή της Bundestag και προέδρου του Stefanuusreus, ενός φορέα στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 βουλευτές και ασχολείται με τους διωγμούς των χριστιανών ανά τον κόσμο. Ο κ. Παβέκος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία για τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για την αναγνώριση από το γερμανικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
- Μπεντό Δεμιρτζιάν Κουρκτζιάν, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα και το στρατηγικό σχεδιασμό της Αρμενικής Κοινότητας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμένιων. Παράλληλα παρουσίασε τη δομή και λειτουργία των θεσμικών οργάνων των Αρμενίων.
- Καλλιόπη Χαΐνογλου, Λέκτωρ Διεθνών και Ευρωπαικών Θεσμών στο Πανεπιστημιο Μακεδονία, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ομοσπονδία μας στα διεθνή fora, όπως επίσης για στην επιτακτική ανάγκη πιστοποίησης της ομοσπονδίας μας στους διεθνείς οργανισμούς.
- Ηλίας Ιορδανίδης, στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου,ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που μπορούν υλοποιηθούν εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο διάλογος που προέκυψε μετά το πέρας των εισηγήσεων ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τα θέματα των εισηγήσεων. Με αυτό ως δεδομένο το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ δεσμεύθηκε να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση με παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία των συμμετεχόντων οι οποίοι –ενώ υπήρχε απόφαση του ΔΣ της ΟΣΕΠΕ να αναλάβει τα έξοδα διαμονής τους- κάλυψαν τελικά οι ίδιοι το κόστος αυτό, θέλοντας να στηρίξουν και αυτοί από την πλευρά τους την συγκεκριμένη προσπάθεια. Το ΔΣ τις ομοσπονδίας ευχαριστεί θερμά πρώτα από όλα τους εισηγητές της διημερίδας αλλά και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ.