(pontos-news.gr) Με συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία κορυφώθηκαν τη Δευτέρα οι φετινές εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στην Αθήνα για την 102η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού από τους Νεότουρκους.
Από νωρίς το απόγευμα, εκατοντάδες άτομα, κάθε ηλικίας, άρχισαν να καταφθάνουν στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας. Τα επιμελημένα σταντ με φωτογραφίες-ντοκουμέντα της κεμαλικής θηριωδίας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και «μαγνήτισαν» ακόμη και τους περαστικούς από την πλατεία που κατευθύνονταν προς τις εισόδους του μετρό. Μέσα στο περίπτερο, μέλη της νεολαίας έδιναν ενημερωτικό υλικό και μπλουζάκια ενώ στους τοίχους υπήρχαν φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα κ.ά.
Λίγο πριν από τις 19:00, μια τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας απλώθηκε στην κορυφή της πλατείας και έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για το ξεκίνημα της πορείας. Νέες και νέοι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν την Λεωφόρο Αμαλίας. Με παλμό, σημαίες και συνθήματα όπως «αγώνας-νίκη-δικαίωση», «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Τούρκοι-Αζέροι γενοκτόνοι», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην Λεωφόρο Β. Σοφίας με προορισμό την τουρκική πρεσβεία, όπου ήθελαν να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη.
Κάτι τέτοιο πάντως δεν κατέστη εφικτό ούτε φέτος. Αρχικά, με εντολή της Αστυνομίας η πορεία σταμάτησε στη συμβολή της Β. Σοφίας με τη Ρηγίλλης. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Αρμενικής Επιτροπής και της Νεολαίας με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο κόσμος φώναζε συνθήματα και διαδήλωνε με ειρηνικό τρόπο.
Για μια ακόμη χρονιά, δυναμικό παρών έδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΣποΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Πιστή στο ραντεβού του αγώνα και η ΕΠΟΝΑ. Τα μέλη της κρατούσαν το εντυπωσιακό πανό της ΠΟΕ. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ κάθε χρόνο, μαζί με τους αδερφούς μας Αρμένιους», τονίζει στο pontos-news.gr η Εριφύλη Νίκα, έφορος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Περίπου στις 20:20, η αστυνομία επέτρεψε σε ορισμένα άτομα της αντιπροσωπείας των Αρμενίων να περάσουν το «φράγμα» των λεωφορείων των ΜΑΤ, που είχε κλείσει την οδό Ρηγίλλης, λίγο μετά τη Λέσχη Αξιωματικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιτράπηκε σε ένα άτομο της αντιπροσωπείας να πλησιάσει το κτήριο της πρεσβείας που βρίσκεται 300 μέτρα πιο κάτω, για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.
«Ο αγώνας μας δεν σταματά ποτέ. Το σημαντικό είναι ότι οι νεότερες γενιές δίνουν βροντερό παρών και στέλνουν το μήνυμα του αγωνίζεσθαι. Οι Αρμένιοι αγωνίζονταν πάντα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που όχι απλά υπάρχουν αλλά καθημερινά κερδίζουν έδαφος στον αγώνα για τα ζητούμενά τους», τονίζει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Ραζμίκ Ερτσενιάν. Αναφορικά με το υπόμνημα που και φέτος δεν τους επιτράπηκε η επίδοσή του στον Τούρκο πρέσβη, επισημαίνει ότι είναι ένα γεγονός που έχει στεναχωρήσει πολύ την Αρμενική Νεολαία.
Το υπόμνημα ωστόσο διαβάστηκε στο τέλος της πορείας, όπου συμβολικά άναψαν δεκάδες κεριά στο δρόμο και κάηκε μια τουρκική σημαία. Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία, που –όπως αναφέρεται– συνεχίζει να παρουσιάζει μια δική της εκδοχή της Ιστορίας, «το αυτονόητο»:
Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
Την επιστροφή των παράνομων κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Επίσης, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, απαιτείται από την Τουρκία: να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας παράλληλα στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
Οι φετινές εκδηλώσεις (στην Αθήνα) πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σηματοδοτούνται από την 30ή επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1987). Πριν από την πορεία, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων.
«Οι εκδηλώσεις των απανταχού Αρμενίων μετά την πρώτη εκατονταετηρίδα, εστιάζουν, όχι μόνο στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας αλλά στην αποκατάσταση των συνεπειών της από την τουρκική κυβέρνηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν. Πλέον, προσθέτει, «διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές, τα εδάφη, τις περιουσίες μας».
Φωτογραφία: Πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, 24/04/2017 (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)
Αποζημιώσεις για την γενοκτονία απαιτούν πλέον οι Αρμένιοι από την Τουρκία
Αναβαθμίζουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους απέναντι στην κυβέρνηση της Τουρκίας – Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία
(protothema.gr) Με συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία, κορυφώθηκαν το απόγευμα οι φετινές διήμερες εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 102η επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ φέτος σηματοδοτούνται από την 30η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.
Νωρίτερα, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του 1.500.000 θυμάτων.
Με την νεολαία να κρατά την τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας στην κεφαλή της πορείας και κυρίαρχο σύνθημα «αγώνας – νίκη – δικαίωση», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη. Βεβαίως κατέστη ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλης, και ενέτειναν τα συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτίριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.
«Οι εκδηλώσεις των απανταχού Αρμενίων μετά την πρώτη εκατονταετηρίδα, εστιάζουν, όχι μόνο στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας αλλά στην αποκατάσταση των συνεπειών της από την τουρκική κυβέρνηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν. Πλέον, προσθέτει, «διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές, τα εδάφη, τις περιουσίες μας».
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία «το αυτονόητο»:
– Την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
– Την επιστροφή των κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
– Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Επίσης απαιτείται από την Τουρκία:
– Να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
– Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Οι Αρμένιοι ζητούν αποζημιώσεις για την Γενοκτονία: Συγκέντρωση και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία
(mignatiou.com, 25/04/2017) Με συγκέντρωση στην Πλ.Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία, κορυφώθηκαν το απόγευμα οι φετινές διήμερες εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 102η επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ φέτος σηματοδοτούνται από την 30η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987. Νωρίτερα, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του 1.500.000 θυμάτων. Με την νεολαία να κρατά την τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας στην κεφαλή της πορείας και κυρίαρχο σύνθημα «αγώνας – νίκη – δικαίωση», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη. Βεβαίως κατέστη ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλης, και ενέτειναν τα συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτίριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.
«Οι εκδηλώσεις των απανταχού Αρμενίων μετά την πρώτη εκατονταετηρίδα, εστιάζουν, όχι μόνο στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας αλλά στην αποκατάσταση των συνεπειών της από την τουρκική κυβέρνηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν. Πλέον, προσθέτει, «διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές, τα εδάφη, τις περιουσίες μας». Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία «το αυτονόητο»: – Την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται. – Την επιστροφή των κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό. – Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών. Επίσης απαιτείται από την Τουρκία: – Να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας. – Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τέλος, ο κ Κουγιουμτζιάν, αναφέρθηκε στη σημασία της 30ετούς αναγνώρισης της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτημα στο οποίο εστίασε η χθεσινή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με βασικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.