Education Committee recognizes Armenian genocide

(knesset.gov.il) Education, Culture and Sports Committee Chairman MK Yakov Margi (Shas) announced on Monday that the committee recognizes the genocide of the Armenian people.

Committee Chairman MK Yakov Margi
Committee Chairman MK Yakov Margi

”It is our moral obligation to recognize the Holocaust of the Armenian nation,” Margi said during the committee`s meeting.

MK Zehava Galon (Meretz), who initiated the meeting in the Education Committee, said ”Each year we instill false hope in the people who are sitting here. It dishonors the Knesset to continue to go on and on about this issue, year after year, without reaching a decision that the State of Israel and the Israeli legislature recognize the genocide of the Armenian people.”

MKs Nachman Shai (Zionist Camp), Dov Khenin (Joint List) and Zouheir Bahloul (Zionist Camp) expressed similar sentiments.

Georgette Avakian, chairwoman of the Armenian National Committee in Jerusalem, said that after 101 years the time has come for the Knesset to join parliaments around the world and the 31 countries who have already recognized the Armenian genocide. ”The Knesset and the President of the State must recognize the genocide of our nation,” she said.

Committee Chairman Margi said he regretted the fact that the Knesset has yet to reach a decision on the matter and called on Knesset Speaker Yuli-Yoel Edelstein to make good on the announcement he made in the Education Ministry last year and declare that the Israeli parliament recognizes the Armenian genocide.

According to historians, some 1.5 million Armenians were murdered by Ottoman Turks during the World War One, and many researchers view these events as the first genocide of the 20th century.

Cover photo: Georgette Avakian

Իսրայէլի Կրթական Յանձնաժողովը պաշտօնապէս ճանչնալով հայոց ցեղասպանութիւնը մարտահրաուէր կուղղէ քնէսէթի լիագումարին

Իսրայէլի Կրթական Յանձնաժողովը ի տես քնէսէթի լիագումարի արձանագրած յուսախաբ որոշումին 5-7-2016 ին աւելի հստակ որոշումով պաշտօնապէս ճանչնալով հայոց ցեղասպանութիւնը մարտահրաուէր կուղղէ քնէսէթի լիագումարին հետեւելու Յանձնաժողովի կեցուածքին: Երուսաղէմի Հայ Դատի Յանձնախումբս գլխաւորութեամբ Պատրեարքութեան ներկայացուցիչ Հայր Կորիւն Պաղտասարեանի եւ ՀՀ Պատւոյ Հիպատոսի Պրն. Ցոլակ Մոմճեանի ներկայ գտնուեցանք այսօրուայ կրթական Յանձնաժողովի քննարկումներուն:
Մեր ներկայացուցիչներու խօսքերը աւելիով պահանջք էր որ Իսրայէլի քնէսէթը բարոյական պարտաւորութիւնը ունենայ պաշտօնապէս ճանաչելու հայոց ցեղասպանութիւնը թէ ոչ քաջութիւնը ունենան քուէարկելու եւ ըսելու որ չեն ճանաչում: Քննարկումները ընթացան պայքարի ինչ ձեւ ընդունելու գործ տանելու հարցը լիագումարի կողմէ ճանաչում ապահովելու: Հակառակ քնէսէթի անդամներու տարակուսանքին թէ շուարած վիճակին բոլորը անխտիր տրամադրուած են պայքարը շարունակելու ի նպաստ ցեղասպանութեան ճանաչման:
Օրեր առաջ նոյն կեցուածքը առանձին նամակով ուղղուած Երուսաղէմի ՀԴ Յանձնախումբին կը յայտնէր քնէսէթի խօսնակը Պրն. Եուլի Էտլշթայն:

מדברים על רצח הארמנים
ועדת החינוך של הכנסת הכירה ברצח העם הארמני. הקהילה הארמנית בישראל והפעילים מרוצים מההתקדמות, אך נחושים להמשיך להאבק עד להכרה של המדינה. ומי אמר כשהיה סגן שר החוץ: “יש נושאים שהיחס אליהם צריך להיות מעל ומעבר לכל שיקול פוליטי, והמקרה של רצח העם הארמני הוא כזה”?

הצורר אדולף היטלר צוטט כמי שאמר, בדברים שנשא בשנת 1939, “אחרי הכל מי מדבר היום על רצח הארמנים?” על פי הטענה דברים אלו מבטאים את התפישה כי רצח-עם הוא פשע שניתן לבצע ולחמוק מעונש ואף מידיעת הציבור. אמש, בוועדת החינוך של כנסת ישראל, לא רק שדיברו על רצח העם, אלא גם הכירו בו כרצח עם.

101 שנים חלפו מאז הטורקים, תחת ממשלת “הטורקים הצעירים”, החלו בביצועו של רצח עם בארמנים שבשטח האימפריה העותומאנית בתקופת מלחמת העולם הראשונה. כמיליון ארמנים נרצחו בצעדות מוות, הטבעה של ספינות בים ואף שימוש בגז, שהיה רק סימן לעתיד להתרחש על אדמת אירופה בשנים שעוד יבואו.

מכירים או לא?

תחושה של תסכול שררה אמש (שני) בוועדת החינוך של הכנסת כאשר אט אט נכנסו לחדר הוועדה נציגי הקהילה הארמנית ושותפיהם למאבק בהכרה ברצח הארמני בישראל, לאחר שמזה שנים, מדינת ישראל הרשמית מסרבת להכיר ברצח העם, ומסתפקת בכינוסם של עוד ועוד דיונים חגיגיים ומליאות כנסת.

לפני כשנה נערך דיון במליאת הכנסת לציון 100 שנים לרצח העם הארמני. נציגי הארגונים, הפעילים והמומחים הגיעו לכנסת מלאי תקווה כי סוף סוף תכיר מדינת ישראל הרשמית ברצח העם. הכרה לא היתה בדיון, אך הוחלט להעבירו לוועדת החינוך. אל הדיון בוועדת החינוך הגיע במפתיע יושב ראש הכנסת, יולי אדלשטיין, והבטיח שהוא יקח על עצמו להביא את הנושא להצבעה במליאה.

שנה חלפה, ורצה הגורל ובאותו היום בו אמורה היתה הצעה לעלות להצבעה במליאה, נודע על חתימת ההסכם עם טורקיה להסדרת היחסים עם ישראל. האכזבה הייתה רבה כששוב עלה נציג הממשלה, השר צחי הנגבי, וקרא “במהלך השנים נוצרה סיטואציה פוליטית בעייתית ביחס לאירוע ההיסטורי שקרה באותה עת. חייב להתקיים דיון פתוח מבוסס עדויות ונתונים שאינם מונעים על ידי אינטרסים. בניגוד לעבר בהם הכנסת ראתה בדיון סוף פסוק מן הראוי להמשיך את הדיון הזה בוועדת החינוך”.

“האם שואת העם הארמני אינה חשובה?”

בפתח הוועדה אמש, האופטימיות מאז התחלפה בייאוש ותסכול. כבר בשיחות לאחר אותו דיון במליאת הכנסת, הביעו נציגי הקהילה הארמנית בישראל מיאוס מהריטואל הקבוע של העברת הדיון מהמליאה לוועדה וחוזר חלילה. ובכל זאת הגיעו הנציגים של הקהילה הארמנית, חוקרים, אנשי ציבור וחברי כנסת שהנושא קרוב לליבם ומלווים אותו מקרוב כבר זמן, ואיתם יו”ר הוועדה חבר הכנסת יעקב מרגי (ש”ס).

בפתח הוועדה הכריז מרגי, “מדינת ישראל, מדינתו של העם היהודי הייתה צריכה להיות מהראשונות להכיר, לגלות את הרגישות יתר הזאת ולכן להכיר. יש דברים שאף פעם אין זמן מתאים לעשות אותם.” והוסיף “אין זמן מתאים ולא יהיה גם זמן מתאים. מדינת ישראל צריכה להתעלות מהצרכים המדיניים שלה ולשים זאת אחת ולתמיד. אני גדלתי בבית שתמיד אמרו לי: יש לך בעיה אל תקטין אותה כי היא תתפוצץ לך בפנים. נשתדל לומר אמירה קצת אפילו יותר חזקה ממה שנאמרה בשנה שעברה.”

ג’ורג’ט אווקיאן מוועד הפעולה הארמני קיבלה את רשות הדיבור וקראה בתסכול לחברי הוועדה: “אחרי 101 שנה לא הגיע הזמן שמדינת ישראל תצטרף למדינות שהכירו ותהיה המדינה ה-32 שהכירה ברצח העם הארמני? האם שואת העם הארמני אינה חשובה? הארמנים עזרו ליהודים בשואה וישנם חסידי אומות עולם ארמנים שהשם שלהם נמצא ביד ושם כאן בירושלים. כנסת ישראל היא גוף לא תלוי, היא צריכה להכיר ברצח העם הארמני.”
“מצפה מחברי הכנסת שימשיכו להאבק”

חלק גדול מהדיון נסב סביב שאלות פרלמנטריות של יכולת הוועדה להביא את הנושא בחזרה למליאה באופן אפקטיבי. העיתונאי הוותיק יעקב אחימאיר שנכח בוועדה הביע חשש מהתסכול הזה שתיארו חברי הכנסת ואמר “אני כאזרח מצפה מחברי הכנסת שימשיכו להיאבק. יולי אדלשטיין צידד בהכרה. קבוצת חברי הכנסת צריכה לא לעזוב את היו”ר וללחוץ עליו עד שיעמוד בדבריו. אי הרפיה מיו”ר הכנסת.”

חברי הכנסת הגיעו למודי קרבות, ומרובי אכזבות. ביניהם ראשת מרצ, זהבה גלאון. “אני מודה שיש לי רגשות מעורבים” אמרה, “כי בפעם האחרונה שזה עלה לדיון במליאה אני חשבתי שאם ממשלת ישראל או כנסת ישראל אינה מקבלת החלטה אמיצה להכיר בג’נוסייד הארמני צריך להפסיק אם הריטואל הזה או אפילו אם להיות חריפה יותר, עם העמדת הפנים הזאת.”

“לא נעים לי קודם כל מאנשים שאנחנו נוטעים בהם תקוות שווא שזה אפשרי. אולי יהיה נכון להגיד, אני לא משחקת יותר את המשחק, רוצים להתקשקש פה, רוצה יו”ר הכנסת לשאת נאום חוצב להבות ‘למה יש לנו מחויבת מוסרית להכיר בג’נוסייד הארמני’ ואחר כך או להמנע או להצביע נגד? בבקשה, התכבדו לעשות את זה בלעדי. אנחנו במרצ לא נהיה יותר שותפים לביזיון הזה.”

“מעל ומעבר לכל שיקול פוליטי”

יאיר צבן, חבר כנסת ושר לשעבר ממרצ סיפר בדיון: “האירוע הראשון שהיה בכנסת סביב רצח העם הארמני היה סביב שאילתה שהגשתי אז, בשנת 1989, לשר החוץ משה ארנס ועלה להשיב סגנו בנימין נתניהו. הייתה אז ידיעה שגורמים ישראלים בארה”ב פועלים בקרב הקונגרס להכשיל יוזמה לכלול את ה-24 באפריל, יום הרצח של העם הארמני, בלוח השנה האמריקאי. בנימין נתניהו הכחיש את זה בתוקף רב, אבל שר החוץ ארנס אישר את זה, וסיפר שהוא נתן הוראה להפסיק את הפעילות הזאת. אבל בהשבה לשאילתה שלי אמר סגן שר החוץ דאז נתניהו ‘שיש נושאים שהם שואות של עמים שהיחס אליהם צריך להיות מעל ומעבר לכל שיקול פוליטי דיפלומטי או אחר והמקרה של רצח העם הארמני הוא המקרה הזה.’ – אין לזה כיסוי אצלו”.

צבן הוסיף וציין כי הבונדסטאג הגרמני, אך לא מזמן, הכיר ברצח העם הארמני למרות שיתוף הפעולה האדוק בין גרמניה וטורקיה בנושא הפליטים שחוצים את הים האיגאי, ופעילות נאט”ו שמתבצעת באזור. מכונת ההכחשה הטורקית לא נחה וממשיכה לאיים על כל מדינה שתחשוב אפילו על הכרה ברצח העם, שמבחינתם לא היה ולא נברא. ואכן, נשיא טורקיה ארדואן, אמנם איים על מרקל לא להעלות הצעה כזאת, אך מרקל קאנצלרית גרמניה, שפחדה להראות כמי שנכנעת לטורקים, קידמה את ההכרה, על אף שלא היתה נוכחת בהצבעה עצמה. לאחר ההצבעה ארדואן לשגריר הטורקי בגרמניה לחזור לארצו להתייעצויות.

פרופ’ יאיר אורון, מבכירי החוקרים של רצח העם הארמני, הזכיר בדיון את תכנית הלימודים שכתב בנושא רציחות עמים בכלל ורצח העם הארמני בפרט, ונפסלה על ידי שר החינוך דאז אמנון רובינשטיין, בלחץ טורקי. אורון דיבר על חשיבות החינוך בנושא כחלק מעצם ההכרה. אורון וצבן אף הציעו לקיים ימי עיון לתנועות נוער ומחנכים בארגונה של הכנסת.

נציגת משרד החינוך, אורנה כץ-עטר, מפמ”רית היסטוריה, הוסיפה שהנושא של רצח העם הארמני נכנס בתוך תכנית הלימודים על ניל”י ותקופת מלחמת העולם הראשונה ושהיא עצמה עוברת בין מרכזי הפסג”ה להכשרת מורים ומרצה בעניין.

נציג משרד החוץ אמר שאין לו מה להוסיף לדיון מעבר לדבריו של השר הנגבי במליאה.

נציגי הקהילה הארמנית בישראל, חוקרים ואנשי ציבור מחוץ לאולם ועדת החינוך אשר הכירה ברצח העם הארמני. משמאל גם חבר המערכת אלון ווליניץ. צילום: דבר ראשון.
נציגי הקהילה הארמנית בישראל, חוקרים ואנשי ציבור מחוץ לאולם ועדת החינוך אשר הכירה ברצח העם הארמני. משמאל גם חבר המערכת אלון ווליניץ. צילום: דבר ראשון.

קריאה אמיצה

את הוועדה סיכם היו”ר מרגי בדברים הבאים: “אין בית מדרש ללא חידוש ולכן אנסה לחדש מהדברים שנאמרו שנה שעברה. הוועדה מצרה על כך שהכנסת גם השנה לא קיבלה החלטה על הכרה ברצח העם הארמני. הוועדה קוראת ליו”ר הכנסת לעמוד בהבטחתו משנה שעברה שהכנסת תכיר ברצח העם הארמני ועד אז, כל עוד הכנסת לא עושה זאת, ועדת החינוך של הכנסת מודיעה בזאת, במעמד זה, שהיא, ועדת החינוך של כנסת ישראל מכירה ברצח העם הארמני”.

גם אם אין משמעות ממשית לקריאה זו של מרגי, מדובר בקריאה אמיצה, בטח אל מול התסכול ששרר בוועדה ואל מול נציגי הקהילה הארמנית, דור שני ושלישי לרצח העם. מרגי אף ביקש לצאת למסע החתמות של חברי כנסת על הצורך בהכרה בתקווה שאולי זה יהיה הנתיב להחזיר את הדיון למליאת הכנסת.

davar1.co.il

Una comisión parlamentaria de Israel reconoce el Genocidio Armenio e insta a la Knesset a seguir sus pasos

(PRENSA ARMENIA) La Comisión de Educación, Cultura, Deportes del Parlamento de Israel (Knesset) reconoció ayer, lunes 1° de agosto, el Genocidio Armenio, luego de que la Knesset postergara el reconocimiento formal enviándolo a dicha comisión.

El diputado Yakov Margi, el presidente de la comisión, remarcó que reconocer el genocidio perpetrado por el Estado turco contra el pueblo armenio se trataba de una “obligación moral”, e instó al gobierno a reconocerlo formalmente.

Por su parte, la diputada Zehava Galon, señaló que “cada año infundimos falsas esperanzas en las personas que están sentadas aquí. Deshonra a la Knesset que se continúe con este tema, año tras año, sin llegar a una decisión”.

Georgette Avakian, presidenta del Consejo Nacional Armenio de Jerusalén, dijo que llegó el momento de que la Knesset se una a los parlamentos de todo el mundo y “reconozca el genocidio de nuestra nación”.

El 5 de julio, el parlamento israelí discutió el tema del reconocimiento del Genocidio Armenio, pero decidió enviar el proyecto a que lo analice la Comisión de Educación, Cultura, Deportes. Esa decisión se tomó días después de que se anunciara la normalización de las relaciones entre Israel y Turquía, el 27 de junio.

Hagop Sevan, referente del Consejo Nacional Armenio de Jerusalén, había dicho a la agencia Prensa Armenia desde Israel que esa maniobra era un procedimiento “habitual”: “Es una situación que se repitió el año pasado. Ese mismo Comité dio su opinión positiva pidiendo que se reconozca, pero ni el gobierno ni el parlamento lo tomaron en cuenta”.

“No podemos permanecer apáticos, incluso si es tarde, a los sufrimientos que experimentarion los armenios. Reconocer el Genocidio Armenio es importante para nosotros como seres humanos que llevamos la responsabilidad moral y constantemente esperamos mejorar el mundo y la sociedad”, declaró Yuli-Yoel Edelstein, vocero de la Knesset en julio.

Իսրայելում առաջարկում են ստորագրահավաք անել Հայոց ցեղասպանության հարցը Կնեսետի օրակարգում ներառելու համար

(ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ, 3 Օգոստոս) Իսրայելի խորհրդարանի` Կնեսետի որոշ պատգամավորներ առաջարկել են ստորագրահավաք կազմակերպել Հայոց ցեղասպանության ճանաչման հարցը խորհրդարանի աշնանային նստաշրջանի օրակարգում ներառելու համար: Այս մասին «Արմենպրես»-ի հետ զրույցում նշեց Հայ դատի Երուսաղեմի հանձնախմբի ատենապետ Հակոբ Սեւանը` անդրադառնալով օգոստոսի 1-ին Կնեսետի Կրթության և սպորտի հանձնաժողովի կողմից Հայոց ցեղասպանության ճանաչմանը:

«Կրթության և սպորտի հանձնաժողովի նախագահի խոսքերը, որ հանձնաժողովը պաշտոնապես ճանաչում է Հայոց ցեղասպանությունը, կշիռ հաղորդեցին գործընթացին և, կարծես, մարտահրավեր եղավ լիագումար նիստին: Ընդգծվեց, որ չի կարելի այդպես շարունակել, ու հարցն անընդհատ ձգձգել: Կնեսետի պատգամավորների համար դժվարին իրավիճակ էր ստեղծվել: Նրանք քննարկում էին Կնեսետի կանոնակարգը, փորձում էին հասկանալ, թե ինչպես հարցն առաջ տանեն: Հանձնաժողովի քննարկմանը ներկաները հիմնականում դրական էին տրամադրված և ցանկանում են գործն առաջ տանել: Առաջարկ եղավ հարցը լիագումար նիստի օրակարգ մտցնելու համար ստորագրահավաք կազմակերպել»,-ասաց Հակոբ Սևանը:

Նրա խոսքով, հանձնաժողովի քննարկմանը ներկա էր Արտաքին գործերի նախարարության ներկայացուցիչը, և պարզ դարձավ, որ այդ կառույցի տեսակետում ոչ մի փոփոխություն չկա:

«Ինչպես հուլիսի 7-ի ելույթներից երևաց, կարծես, Արտգործնախարարությունում հակված չեն ճանաչելու Հայոց ցեղասպանությունը: Չնայած, պատգամավորների շրջանում ընդհանուր առմամբ հայկական հարցի վերաբերյալ դրական տրամադրվածություն կա: Եվ եթե թույլ տրվի, որ նրանք ազատ քվեարկեն, ապա հաջողություն կլինի»,-ասաց Հակոբ Սևանը:

Նա տեղեկացրեց, որ 10 օրից խորհրդարանն արձակուրդ է գնում: Այն աշխատանքը կսկսի երկու ամիս անց:

Իսրայելի խորհրդարանի` Կնեսետի Կրթության և սպորտի հանձնաժողովը քննարկումից հետո պաշտոնապես ճանաչել է Հայոց ցեղասպանությունը: Քննարկումը կայացել է օգոստոսի 1-ին. հուլիսի 5-ին Կնեսետի լիագումար նիստում Հայոց Ցեղասպանության հարցը քննարկելուց հետո որոշվել էր նախագիծն ուղարկել Կնեսետի Կրթության և սպորտի հանձնաժողով` հավելյալ ուսումնասիրության և քննարկման համար:

Israeli MPs Propose Petition to Include Armenian Genocide on Knesset Agenda

(ARMENPRESS) Israeli MPs have proposed to organize a petition on including the issue of the Armenian Genocide recognition in the Parliament’s autumn session agenda, chairman of the Armenian National Committee of Jerusalem Hakob Sevan said.

“The Education and Sports Committee Chairman’s words that the Committee officially recognized the Armenian Genocide, gave a new impetus to the process, and it seemed it was a challenge to the plenary session. It was stated that this way cannot be continued and the issue is being constantly delayed. It was a difficult situation for the Israeli MPs. They were discussing the Parliament’s regulations, trying to figure out how to move forward the issue. The participants in the Committee discussion mainly had positive attitude and wanted to move forward the process. There was a proposal to organize a petition to involve the issue in the plenary session’s agenda,” Sevan said.

He said the foreign ministry representative was present at the Committee discussion, and it became known that there is no change in the stance of this structure.

“As it was seen from the July 7 speeches, it seems that the foreign ministry doesn’t tend to recognize the Armenian Genocide, although the MPs show positive attitude towards the Armenian question. And if they are allowed to vote freely, a success will be achieved,” Sevan said.

He said these works will start in two months.

After the discussion, the Israeli Parliament’s Education and Sports Committee officially recognized the Armenian Genocide. The discussion was held on August 1. On July 5, after the discussion of the Armenian Genocide issue in the Parliament’s plenary session, a decision was made to send the draft to the Israeli Parliament’s Education and Sports Committee for further examination and discussion.

Israel debaterá mais uma vez o reconhecimento do Genocídio Armênio

Por Adriana Nazeli Topalian

(Portal Estação Armênia) A Comissão de Educação, Cultura e Esportes do Parlamento Israelense (Knesset), reconheceu oficialmente o Genocídio Armênio, nesta segunda-feira, 01 de agosto e instou o Governo Israelense a tomar os mesmos passos.

O presidente da comissão, o deputado Yakov Margi, destacou que reconhecer o genocídio perpetrado pelo Estado turco-otomano contra o povo armênio é uma “obrigação moral”, e instou ao plenário da Câmara de Deputados, e ao governo, a reconhece-lo formalmente.

A promotora da iniciativa, a deputada Zehava Galon comentou que “todo ano criamos falsas expectativas nas pessoas. É uma desonra para a Knesset que se continue com este assunto todo ano, sem que se chegue a uma decisão”.

Georgette Avakian, presidente do Conselho Nacional Armênio de Jerusalém, disse que chegou a hora do Knesset se unir aos parlamentos do mundo todo ao “reconhecer o genocídio da nossa nação”.

Em 5 de julho passado, o parlamento israelense havia discutido o tema do Genocídio Armênio, mas foi decidido enviar o projeto à Comissão de Educação, Cultura e Esportes. Essa decisão foi tomada alguns dias depois de que fora anunciada a normalização das relações entre Israel e Turquia.

Hagop Sevan, referente do Conselho Nacional Armênio de Jerusalém, havia declarado à agência Prensa Armênia, que esse era um procedimento “habitual” em Israel: “É uma situação que já se repetiu no ano passado. Essa mesma Comissão deferiu a sua opinião positiva, solicitando que se reconheça, mas nem o governo nem o parlamento levaram adiante”.

Também em julho, o porta-voz do Knesset Yuli-Yoel Edelstein declarou: “Não podemos permanecer apáticos, mesmo que seja tarde, perante os sofrimentos que experimentaram os armênios. Reconhecer o Genocídio Armênio é importante para nós mesmos, como seres humanos, que levamos a responsabilidade moral e constantemente esperamos melhorar o mundo e a sociedade”.

Um mês antes, em maio, o Presidente israelita, Reuven Rivlin, afirmou também que o seu país “está moralmente obrigado” a reconhecer o genocídio – ainda que tenha evitado o termo -, considerando que são fatos que “não podem ser ignorados”, durante uma visita à Igreja Apostólica Armênia na cidade velha de Jerusalém.

Oficialmente, Israel tem-se recusado sempre a qualificar como “genocídio” os massacres de armênios ,cometidos pelos turcos entre 1915 e 1918, considerando que este era um assunto que devia ser resolvido entre as partes.

A declaração aprovada pela comissão parlamentar vai em sentido contrário à posição cautelosa que historicamente Israel tem adotado nas suas relações sensíveis com a Turquia, que sempre evitou hostilizar.