Ανακοίνωση Τύπου: Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ καταδικάζει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας

Ανήμερα της ημέρας μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την 19η Μαΐου 2016, το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξέδωσε δήλωση, με την οποία καταδικάζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι Αρμένιοι και Έλληνες συνεχίζουν τον αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας στην Ιστορία. Στην δήλωση που υπογράφουν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και θεωρώντας τη Γενοκτονία ως ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με την βαθιά πεποίθηση πως η αναγνώριση και η καταδίκη των γενοκτονιών θα επιτρέψει την αποφυγή νέων παρόμοιων εγκλημάτων και έχοντας θεμελιωμένη την πίστη στη μακραίωνη φιλία του Αρμενικού και του Ελληνικού λαού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την ελληνική κοινότητα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και καταδικάζουμε απερίφραστα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια πράξη με βαθιά συμβολική σημασία, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων. Τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρίσει με ψήφισμά του και το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας το 2014, θεωρώντας την τμήμα του προμελετημένου εγκλήματος κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, το οποίο σχεδίασε και εφάρμοσε μεθοδικά η κυβέρνηση των Νεότουρκων.

Αθήνα, 25 Μαΐου 2016
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ