Η Αρμενικη Εθνικη Επιτροπη Ευρωπης μας καλει σε συλλογη υπογραφων για την καταψηφιση σχεδιων ψηφισματων

(Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος) Στις 26 Ιανουαρίου 2016 στην ολομέλεια της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ θα συζητηθούν δύο σχέδια ψηφισμάτων με τίτλους:

«Κλιμάκωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και τα άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», του εισηγητή κ. Robert Walter (Μεγάλη Βρετανία)

«Οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν σκόπιμα στερούνται του νερού», της εισηγήτριας κας Milica Marković (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος, με τίτλο «Κλιμάκωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και τα άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν» του βρετανού βουλευτή κ. Robert Walter, δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε η έκθεση από τον εισηγητή, αμαυρώνει τη φήμη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θέτει ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία της ΚΣΣΕ, ως υπερασπιστή της δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος υιοθετεί μια σκανδαλωδώς μονόπλευρη προσέγγιση προς το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάγ, υποδαυλίζει και ενθαρρύνει την πολεμοχαρή ρητορική της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν και οξύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα αποτελεί μια επικίνδυνη και ανεύθυνη απόπειρα δημιουργίας ενός παράλληλου μηχανισμού διαμεσολάβησης, χωρίς να διαθέτει προς τούτο ούτε την απαραίτητη νομιμοποίηση, ούτε και την εντολή από τις εμπλεκόμενες στη σύρραξη πλευρές, με σκοπό να υπονομεύσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.
Ο εισηγητής κ. Walter παραβίασε σειρά κανόνων δεοντολογίας, ως προς.

Την αρχή της ουδετερότητας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (άρθρα 1.1, 1.1.1, 1.1.4).

Την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων (άρθρο 8).

Την αρχή της μη εκμετάλλευσης της ιδιότητας του μέλους της ΚΣΣΕ για την προώθηση ιδίων συμφερόντων, ή συμφερόντων άλλων προσώπων ή οντοτήτων (άρθρο 12).

Την αρχή του σεβασμού των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης (άρθρο 7).

Ο κ. Robert Walter και η τουρκικής καταγωγής σύζυγός του Feride Alp – Walter, marketing manager της Middle East Association, διατηρούν επί μακρόν στενές σχέσεις με τις αρχές και την κυβερνώσα ελίτ του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο αυτό για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο κ. Walter και η σύζυγός του διοργάνωσαν μια υψηλού επιπέδου Βρετανική Εμπορική Αποστολή στο Μπακού, σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν και την Ευρωπαϊκή Αζερμπαϊτζανική Εταιρία (TEAS). Η TEAS είναι ο Αζερικός οργανισμός λόμπιινγκ, άρρηκτα συνδεδεμένος με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος του οποίου ανήκει στον στενό κύκλο του Ιλχάμ Αλίεφ.

Η υποστήριξη του κ. Walter προς την κυβέρνηση του Ιλχάμ Αλίεφ, έχει επανειλημμένως επικριθεί από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και από αξιόπιστους Ευρωπαίους παρατηρητές, όπως το Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης και από διάφορα γνωστά διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς κλείνει φανερά τα μάτια προς τις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Αλίεφ.

Ο Robert Walter, Μετά από αναμονή τριών ετών, όπως προβλέπεται από το νόμο, το Μάιο του 2015, απέκτησε τουρκική υπηκοότητα. Την τουρκική ταυτότητα του την επέδωσε προσωπικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu.

Δυστυχώς, και μόνο μια πρώτη ματιά στο σχέδιο ψηφίσματος είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια λέξη προς λέξη επανάληψη των επίσημων αζερικών και τουρκικών θέσεων στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Το σχέδιο έκθεσης παραλείπει επιλεκτικά να αναφέρει κρίσιμες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, παραλείπει να μνημονεύσει ότι, σε αντίθεση με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε την πρόταση που υπέβαλε η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, να αποδεχθεί έναν μηχανισμό του ΟΑΣΕ, που θα διερευνούσε τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Ο μηχανισμός θα επέτρεπε να προσδιοριστεί ποιος παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και να δώσει τέλος στις αλληλοκατηγορίες, για το ποιος πρωτοξεκίνησε τις φονικές επιθέσεις που σχεδόν καθημερινά σημειώνονται.

Ελπίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα λάβει υπόψη όλα τα προαναφερθέντα και δεν θα επιτρέψει σε μια μικρή ομάδα μελών της, για λόγους προσωπικών οικονομικών συμφερόντων, να παίξουν με το κύρος και τη φήμη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να στείλουν το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες που ζουν στην γραμμή επαφής και γίνονται θύματα της κλιμάκωσης της έντασης σε καθημερινή βάση.

Η ψήφιση του σχεδίου ψηφίσματος, με το εμπρηστικό αυτό περιεχόμενο, θα σήμαινε τροφοδότηση της γεμάτης μίσος πολεμοχαρούς ρητορικής, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματική προσπάθεια επίλυσης των συρράξεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Το προαναφερθέν ψήφισμα θα τεθεί υπόψη της ολομέλειας της ΚΣΣΕ μαζί με ένα ακόμα σχέδιο ψηφίσματος, της εισηγήτριας κας Milica Marković (Βοσνία Ερζεγοβίνη), με τίτλο: «Οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν σκόπιμα στερούνται του νερού». Και στην περίπτωση αυτή παρατηρείται μια απόλυτη διαστρέβλωση και μεροληπτική παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων από την εισηγήτρια. Η έκθεση αναφέρεται στο Φράγμα του Σαρσάνγκ που βρίσκεται στην επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάγ.

Παρά την άμεση ανταπόκριση και πρόσκληση των αρχών τόσο της Αρμενίας όσο και του Ναγκόρνο Καραμπάγ προς την εισηγήτρια κα Milica Marković, να επισκεφθεί το φράγμα Σαρσάνγκ, η εισηγήτρια, αλλά και η τεχνική εμπειρογνώμων Dr Lydia S. Vamvakeridou-Lyroudia, επέλεξαν να αγνοήσουν την πρόσκληση, αν και τους δόθηκε σαφώς η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την επικρατούσα κατάσταση.

Έτσι, τόσο το σχέδιο ψηφίσματος όσο και η τεχνική έκθεση (η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί τη βάση για το σχέδιο ψηφίσματος), είναι προφανές ότι βασίζονται σε μεροληπτικές πληροφορίες και σε φήμες, που παρέχονται από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Η εισηγήτρια κα Marković χρησιμοποιεί προφανώς αυτό το ανθρωπιστικό θέμα ως πρόσχημα, προκειμένου να προβεί σε εξαιρετικά μεροληπτικές και αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάγ γενικότερα.

Μια απλή σύγκριση της τεχνικής έκθεσης με το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποτίθεται ότι βασίζεται στην τεχνική έκθεση, αποδεικνύει σαφώς ότι η κα Marković παρέλειψε να περιλάβει στο σχέδιο ψηφίσματος σημαντικά στοιχεία της έκθεσης, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν με τις προθέσεις της. Αντί να παροτρύνει τις πλευρές να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαχείριση του φράγματος, η κα Marković απαιτεί την «άμεση απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από την εν λόγω περιοχή».

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το φράγμα του Σαρσάνγκ δεν μπορεί από μόνο του να προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή του κάτω Κουρά, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν εγείρει φόβους ότι, μια απροσδόκητη απελευθέρωση υδάτων από το Σαρσάνγκ μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες σε περιόδους υπερβολικής βροχόπτωσης στην περιοχή».

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους και κυρίως για την υπεράσπιση του δικαίου και της αλήθειας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ευρώπης μας καλεί όλους σε συλλογή υπογραφών για την καταψήφιση των σχεδίων ψηφισμάτων στην ηλεκτρονική διεύυθυνση: https://www.change.org/p/parliamentary-assembly-of-the-council-of-europe-pace-no-to-hate-filled-war-rhetoric-on-nagorno-karabakh-conflict-and-favoritism?recruiter=42308594&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink