ANC Romania Co-signs Letter To The Turkish Ambassador About Kessab

The Diocese of the Armenian Church in Romania and the Armenian National Committee of Romania co-signed a letter addressed to the Turkish Ambassador concerning the aggression against Kessab.

Only 12 people where allowed to protest outside the Turkish Embassy, on April 9 (below is the call to protest, issued by the Diocese and ANC Romania). The letter of the Armenian Diocese of Romania and the Armenian National Committee of Romania was not received by the Turkish Ambassador who refused to answer to the Embassy’s gate, reported the ANC Romania.

 

Pe data de 9 aprilie, ora 15:00, va avea loc în București o manifestație la care participarea este o datorie de suflet a fiecărui armean.
Dragi compatrioți, după cum știți, pe data de 21 martie, grupări extremiste islamice venite din Turcia au trecut granița Siriei și au atacat orașul Kessab, oraș locuit în mare parte de către armeni. Numărul mare al atacatorilor și faptul că aceștia au trecut nestingheriți granița Turciei, denotă faptul că guvernul de la Ankara nu numai că nu este străin de această agresiune, dar este posibil să fi sprijinit această acțiune extremistă în contextul în care, în anul 2015, armenii din toată lumea comemorează 100 de ani de la genocidul armean săvârșit în Turcia otomană când 1.500.000 de compatrioți ai noștri au fost asasinați.
Istoria se repetă cu îndărătnicie și cruzime! În ultima sută de ani populația armeană din Kessab a avut tot timpul de suferit în urma agresiunii turcești. În aprilie 1909, forțele armate turcești au atacat acest oraș iar populația armeană s-a refugiat în munții din Garaturan și pe malul mării. După incendierea și jefuirea orașului Kessab, tucii au intrat și în Garaturan unde au repetat atrocitățile. Împinși în refugiu și ajutați de francezi, armenii s-au refugiat în Latakia de unde s-au întors în Kesabb după un an și și-au reconstruit casele. Să nu uităm tragicele evenimente care au început în anul 1915! Și atunci locuitorii armeni din Kessab au avut de suferit. Mii dintre ei au fost uciși pe loc iar alte mii au fost asasinați pe drumul deportării către deșertul Der Zor și înspre sud, până în Iordania.
Armenii de astăzi din Kessab, retrăiesc tragedia părinților lor într-un secol în care se presupune că civilizația și puterea democratică își impune punctul de vedere asupra dictaturii de orice natură și asupra barbarismului. Turcia modernă trebuie să își asume acest act și trebuie să acționeze imediat pentru oprirea acestor astrocități. Ce fel de membru NATO și ce fel de pretendent la aderarea în Uniunea Europeană este Turcia când pe teritoriul ei ființează astfel de grupări extremiste?! Cum au trecut granița Turciei acele grupări, cum se întorc în Turcia agresorii, liberi și nestingheriți dacă nu având concursul statului?!
Vă așteptăm miercuri, 9 aprilie, la ora 14:00 în curtea bisericii armene din București de unde ne vom deplasa spre locul manifestației. Prezența voastră este absolut necesară și va arăta lumii întregi că armenii din România nu trăiesc izolați de consângenii lor din Armenia și Diaspora armeană. Rana oricărui armean din lume este vie deschisă în pieptul tuturor armenilor, oriunde ar trăi aceștia.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România
Comitetul National Armean din Romania