Προστατέψτε τον Γκάρο Παϊλάν

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος απέστειλε χθες επιστολές στα μέλη του Κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέτοντας υπόψη τους την κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του βουλευτή Γκαρό Παϊλάν, από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, με την αποβολή του βουλευτή για τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις.

Παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής.-

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη τουρκική βουλή, στις 13 Ιανουαρίου 2017, ο αρμένιος βουλευτής του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» Γκαρό Παΐλάν πήρε το λόγο και είπε μεταξύ άλλων: «Κάποτε ήμασταν το 40% του πληθυσμού, τώρα είμαστε 1 στους 1000. Κάτι συνέβη στους Αρμενίους και όπως και να το ονομάζετε εσείς , εγώ το αποκαλώ Γενοκτονία. Οι Αρμένιοι ξέρουν πολύ καλά τι τους συνέβη. Εγώ ξέρω πολύ καλά τι συνέβη στον πατέρα και στον παππού μου. Ελάτε να το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Προκλήθηκε αναταραχή στην αίθουσα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και διακόπηκε η συνεδρίαση. Για τον όρο Γενοκτονία ο πρόεδρος της Βουλής Αχμέτ Αϊντίν απαίτησε «να μην χρησιμοποιούνται φράσεις που πληγώνουν το έθνος», ενώ ο βουλευτής του Ερντογάν, Μοχάμετ Εμίλ Αγμπάσογλου μίλησε για ιστορική συκοφαντία, χτύπημα από πίσω, ατιμία και προδοσία.

Μετά από πρόταση και αφού η συνεδρίαση διακόπηκε για μία ώρα ζητήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από τα πρακτικά η φράση που περιλαμβάνει την Γενοκτονία, ενώ το Κοινοβούλιο ψήφισε για την αποβολή του Παϊλάν για τις 3 επόμενες συνεδριάσεις……!

Ο ίδιος ο Γκαρό Παϊλάν, μιλώντας στην Dihaber, είπε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, που εφαρμόζεται παρόμοια τακτική. «Αυτό ήταν ένα μήνυμα για εμάς. Εάν μετά απ’αυτό δεν «συμμορφωθώ» θα φιμωθώ;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Είναι φανερό πως όσο η Τουρκία εμμένει στην προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, θα υπάρχουν γενναίοι άνδρες που επιζητούν την επικράτηση της αλήθειας. Ο Γκαρό Παϊλάν είναι ένας αληθινός ήρωας των καιρών μας, γιατί είναι εύκολο να λέμε την αλήθεια σε μια κοινωνία χωρίς συνέπειες, αλλά πολύ επικίνδυνο εκεί, όπου επικρατεί η άρνηση και υπάρχουν επιπτώσεις. Κορυφαίος στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Βουλευτών και η ελευθερία του λόγου, ώστε με εντιμότητα και σοβαρότητα να επιτελούν το έργο τους, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν τους λαούς.

Ο βουλευτής Γκαρό Παϊλάν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, μετά την παραβίαση της βουλευτικής του ασυλίας και τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου του.

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος