Η Γαλλική Γερουσία υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της ποινικοποίησης της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας

Η Γαλλική Γερουσία υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της ποινικοποίησης της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας με ψηφοφορία η οποία έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Διευθυντής του Συντονιστικού Γραφείου Αρμενικών Υποθέσεων Γαλλίας, Μουράντ Παπαζιάν.

156 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του ως άνω ψηφίσματος και 146 ψήφισαν εναντίον.

«Είναι πραγματικό μεγάλο κατόρθωμα, έχουμε διανύσει τεράστια βήματα. Ας αναλογιστούμε ότι οι Τούρκοι έχουν ισχυρότατο λόμπυ στη Γαλλία, παρ’ όλα αυτά η Γερουσία τάχθηκε στην πλειοψηφία της υπέρ της κυβερνητικής τροπολογίας που συζητήθηκε και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι το Γαλλικό Κοινοβούλιο έχει πλέον σύσσωμο υιοθετήσει το ψήφισμα που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας» ανέφερε ο κ. Παπαζιάν.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ομόφωνα υιοθέτησε το ψήφισμα της ποινικοποίησης της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας ήδη από τον Ιούλιο του 2016, ψήφισμα το οποίο υποβλήθηκε προς ψηφοφορία από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Το κείμενο του ψηφίσματος με τίτλο «Ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου του 2016 και προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο 45.000 ευρώ για το αδίκημα της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας. Υπήρξαν ορισμένοι Βουλευτές οι οποίοι εισηγήθηκαν όπως η ως άνω πρόνοια της ποινικοποίησης της Αρμενικής Γενοκτονίας αφαιρεθεί από το κείμενο του ψηφίσματος, παρά ταύτα η Αρμενική Κοινότητα της Γαλλίας διεξήγε τεράστιο αγώνα ώστε το κείμενο του ψηφίσματος να τεθεί προς ψηφοφορία αυτούσιο στη Γαλλική Γερουσία και να υπερψηφιστεί.

Γραφείο Τύπου Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου
Αλασίας και Βαλτετσίου – Στρόβολο – Λευκωσία
Τηλ: 99437073